Šūnu medus zars


“Godīgums maksā. Tomēr beigās tas izmaksā lētāk nekā meli” (Volfgangs J. Reuss)
Priecājos, ka izdevās atrast ļoti piemērotu dienas citātu. Sirsnīgs sveiciens arī “liepziedu” medus tirgotājiem! 🙂

spiets_-ar_medu.jpg
Fotogrāfijā redzams 2006.gada spiets, kurš laicīgi nepapaplašinot “pielējās” pilns ar medu. Sekciju šūnu medus rāmīši un brīvi savilktās šūnas šī raksta temata sakarā.

Martā sākas bišu gads, tieši šajā mēnesī, vismaz Kurzemē, bites aplidojas un šis notikums ir kā starta šāviens bišu saimju attīstībai. Lai arī no kādā no rudens ierakstiem rakstīju, ka īstais bišu gads sākas ar ieziemošanu, šie apgalvojumi nav pretrunīgi.

Interesanti kāds pēc tik siltas ziemas (vai gara rudens?) būs pavasaris. Tūni solīja aukstu laiku pirms Lieldienām. Līdz šim teiktais ir piepildījies, gan par silto janvāri, februāri, gan par ziemīgu laiku (wintry mood) marta pirmajā dekādē. Dekādes pēdējās dienas gan bija pavasarīgas, saulainas un siltas. Vērosim kāds laiks būs pirms Lieldienām un neaizmirsīsim, ka prognozes tika izteiktas vairākus mēnešus iepriekš.

Liela daļa saimju jau aplidojušās. To secināju pēc brūnajiem pikumiņiem sniegā (pagājušā nedēļā Ventspils rajonā bija pamatīgs sniegs). Sestdien visu dienu līņāja un ap daudziem stropiem bites laidelējās, vācot ūdeni- tātad audzē perus. Jumtiņus nost necēlu, negribēju lieki traucēt, lai arī pirksti niezēja.

Ierakstā šoreiz par šūnu medu un reklāmu, kura var kaitēt šī medus reputācijai. Šūnu medu ievācu maz un tā regulāri pietrūkst. Faktiski pārdodu tikai tiem, kuri paši prasa. Tāpēc vēlos šo virzienu savā dravā attīstīt un šoziem ieguldīju šajā projektā divas hroniski pietrūkstošas lietas -laiku un naudu 🙂 

Šūnu medus ir vērtīgākais no medus veidiem, tajā saglabājušies visi aromāti, tas nav bijis saskarē ar gaisu, metālu, stiklu, medus ir tāds, kā to bite aizvākojusi. Pilnīgi jaunavīgs un ekskluzīvs produkts.
Dravniekam šūnu medus ir labs sortimenta bagātināšanai, lai arī šo medu ir grūtāk iegūt (pareizāk sakot sagatavot, jo viss medus kādreiz bijis šūnās), tas atmaksājas. Grūti teikt, kāda varētu būt šūnu medus proporcija, ja šo medu pienācīgi piedāvātu un popularizētu tā vērtīgās īpašibas, bet domāju, ka tas varētu sasniegt vismaz 5%, varbūt pat 10% no kopējā medus apjoma.

Neiedziļināšos šūnu medus ražošanas specifikā (it kā jau vienkārši -spēcīgas saimes, laba (uz spietošanu nevelkoša) iedzimtība, sašaurināta telpa, spēcīgs ienesums, bet vienkārši teikt, grūti izdarīt:)). Tāpat neaprakstīšu visas sistēmas (nopietni ņemamas nemaz nav tik daudz), to priekšrocības un trūkumus.

Latvijā ir tikai viens (vismaz man zināms) šūnu medus sekciju ražotājs- Māris Sedliņš no Liepājas. Šīs sekcijas agrāk izmantoju, bet atteicos neērtā iepakojuma dēļ. Šūnu medus ir jāpasargā no putekļiem un mehāniskiem bojājumiem.  Piedāvātais risinājums-plastmasas kārbas, manuprāt ir neveiksmīgs, tas gan labi izpilda aizsargājošo funkciju -nepiekļūst putekļi, aizsargā no mehāniskiem bojājumiem, bet sabojā izskatu, pie tam abām sekcijām iepakojums ir viena izmēra. Kvadrātveida sekcijās bites grūtāk izvelk un aizvāko malas, tāpēc jau laikam ir “stāsts” ar kuru sekciju ražotājs mēģina šo trūkumu “novērst”.
Tātad stāsts šoreiz nav par sistēmām, bet nekorektu reklāmu. Reklāmu ar kuru ražotājs zāģē zaru uz kura sēž gan pats, gan viņa klienti -dravnieki.

Reklāma “skan” šādi (no www.strops.lv)
ja Tu, BITENIEK, esi ieinteresējies par kvalitatīvu ŠŪNU MEDUS RAŽOŠANU UN PĀRDOŠANU,
un arī jau iegādājies nepieciešamās sekciju koka sagataves un arī iepakojuma kārbiņas, tad PRĀTĪGI UN NESTEIDZOTIES IZLASI TURPMĀKO RAKSTU.]/b1.atveriet paciņu un salieciet rindiņā visas 25 detaļas ar locījuma rieviņu uz augšu
2. paņemiet tievu otu un locījuma rieviņas samērcējiet ar ūdeni
3. paņemiet divas no detaļām un sakabiniet pretējos savienojuma galus 90 grādu leņķī
4. tāpat savienojiet pārējās detaļas pa pāriem
5. ūdens pa šo laiku locījuma rieviņām koka šķiedru būs padarījis elastīgu
6. uzmanīgi ielociet abas locījuma rievas 90 grādu leņķī un sakabiniet pretējos savienojuma galus
7. uzmanīgi veicot šo darbiņu Jūs ieguvāt 12 sekciju rāmīšus, un viena detaļa paliek pāri
8. sekciju rāmītī divās pretējās malās ir izveidotas spraugas šūnu plāksnīšu iestiprināšanai
9. sagrieziet šūnu plāksnītes par 3 mm šaurākas kā sekciju rāmīšu iekšpuse, bet garumā par ~10 mm garākas
10. ievadiet plāksnītes abus galus sekciju rāmīša spraugās un nolociet tos
10. PADOMS-lai atvieglotu bitēm darbiņu, iesaku ievietot gatavu izsviestu šūnu no medus rāmja
11. medus rāmīšus, kuros esat ievietojuši sekciju rāmišus, izvietojiet magazīnu centrālā daļā
12. kad bites savu darbiņu ir veikušas un aizvākojušas savu nesumu, Jūsu uzdevums ir nogatavināt šo produktu līdz tas ir kristalizējies.
13. lai nogatavinātu šūnu medu, TO ir jātur vēsumā
JO TIKAI KRITALIZĒJIES ŠŪNU MEDUS IR IEGUVIS SAVU AUGSTĀKO VĒRTĪBU
14. ja esat iegādājušies arī iepakojumu sekciju rāmīšiem, tad ziniet, ka šajās kārbiņās var ievietot gan “M 4” , gan “M 6” sekciju rāmīšus
15. ievietojot sekciju rāmīti iepakojuma kārbiņā, precīzi iecentrējiet to, aizvākojiet un vairākas reizes pa perimetru noslēdziet vāciņu
16. marķējuma etiķeti izvietojiet uz kārbiņas sāniem, jo priekšējā un aizmugurējā plakne paredzēta produkta vizuālai caurskatīšanai
17. tagad šo jauko produktu- ŠŪNU MEDU -Jūs varat dāvināt, dot par kukuli, pārdot tirgos un pat piedāvāt tirgošanai dažādos
tirdzniecības tīklos un veikalos.
18. LAI JUMS IZDODAS, bet mans tel. 29246940 vai 3484103 Liepājā. Māris Sedliņš
sakarā ar ES graujošo ietekmi uz visu Latvijas lausaimniecību, kad visās iespējamās vietās, kur agrāk attīstīja dažādus kultūraugus,
tagad labākā gadījumā viļņosies rapšu lauki, mēģināsim izmantot vismaz rapšu medus priekšrocību- TAS ĀTRI KRISTALIZĒJAS”
Izcēlums (lielie burti) no sludinājuma autora.
Vecākos sludinājumos pat bija tāds salikums, ka kristalizējies medus -Oho, tā ir konfekte!

Nestrīdēšos par apgalvojumu, ka ES graujoši ietekmē Latvijas lauksaimniecību un labākajā gadījumā visās iespējamajās vietās attīstīs rapšu laukus. 🙂 Nezinu kāpēc jāapgalvo tādas lietas.

Uzmanību tomēr pievērsīšu aicinājumam ražot kristalizējušos šūnu medu rapšu laukos.

Apsvērumi reklāmai noteikti ir šādi.
Šūnu medu iegūt nav vienkārši. Jāpamāca biteniekus kā to izdarīt, lai viņi ražotu -pirktu sekcijas vairāk. Vieglākais ir aizvest saimes rapšu laukā, rapsī ienesumi lieli, saimes velk kā trakas un smuki balti aizvāko. Bitenieki ražos šūnu medus un pirks sekcijas. Tālāk? Tālāk medus jāpārdod. To izdarīt būs viegli, jo sekcijas smukas, labi izvilktas un var atdot lētāk, jo daudz. Sākumā (pirmo reizi)….
Šūnu medus ir sava specifika. Ja izsviests medus ātrāk vai lēnāk kristalizējas, tas ir normāls process un liecina par augstu medus kvalitāte. Lai arī daudzi dod priekšroku šķidram medum, tomēr kristalizējies sviestais medus tiek akceptēts un gandrīz katrs zina, ka tas ir dabiski un labāk. Šūnu medum ir citādi, tas dabīgi ilgi nekristalizējas (protams, atkarībā no šķirnes) un paliek šķidrs.

Šūnu medus kā augstākās kvalitātes produkts uzskatāms tad, kad tas ir nekristalizējies. Rapšu medus tomēr ir masu produkts un lētākais medus. Šūnu medus ir dārgākais medus veids. Nedrīkstētu to jaukt kopā, lai iegūtu lētāku produktu, jo pircējs pērkot dārgāku produktu vēlas saņemt labāko. Savukārt, dravnieks vēlas, lai pircējs būtu apmierināts un  atgrieztos pēc “vēl”.

Rapšu medus ātri kristalizējas, arī šūnās. Reklāmā defekts ir mēģināts pārvērst par efektu, pasludinot vēlamo (no ražotāja viedokļa) par esošo. O-ho, tā ir konfekte. “Konfekte”, kuru pēc tam vairs nepirks.
Tas skar visus, arī tos, kuri šūnu medu rapšos neievāks, jo ja pircējs šādu “konfekti” nopirks, nākamreiz viņš visbiežāk to nedarīs.  Runa ir par šūnu medus reputāciju.
Šūnu medus sekciju ražotājs, mēģinot pārdot savu produktu šūnu medus ražotājam-dravniekam, zāģē zaru uz kura sēž, jo pircējam šāds medus nepatiks, rezultātā šūnu medu noiets samazināsies, biteniekiem būs grūti to pārdot un sekcijas klāt nepirks. Rezultātā arī šūnu medus sekciju ražotājam nebūs noieta.

Dravnieka interesēs ir popularizēt šo medus veidu, kurš vairumam lietotāju nav pazīstams (starp citu, arī daudzās Rietumeiropas zemēs šūnu medu pārsvarā patērē iedzīvotāji, kuru kultūrā medus un šūnu medus ieņem lielu vietu, pārsvarā tie ir emigranti no Tuvajiem Austrumiem-turki, libānieši, arābi). Popularizējot šūnu medus pieaugs medus patēriņš, bet to var panākt tikai piedāvājot augstākās kvalitātes produktu.

Tāpēc dravniekus varu aicināt neuzķerties uz šādas reklāmas un lai arī tas ir daudz sarežgītāk, ražot šūnu medu nevis no rapša, bet citiem ienesumiem.

Runājot par galdnieka Sedliņa produkciju varu teikt tikai to labāko, sekcijas, kuras esmu kādreiz pircis bija labas kvalitātes, arī atsauksmes par kvalitāti no dravniekiem, kuri pirkuši viņa izgatavotos stropus un rāmīšus ir ļoti labas.

Vēlos arī piebilst, ka noteikti ir cilvēki, kuri šūnu medu labprātāk ēd, kad tas ir kristalizējies. Tas taču ir tik jauki, ka visi neesam vienādi. Meklējot informāciju biškopības tēmās un forumos internetā, secinājums tomēr ir , ka pasaulē pircēju gaume šūnu medum ir ļoti līdzīga. To apstiprina arī mana pagaidām necilā pieredze šūnu medus tirdzniecībā Latvijā.

Advertisements

4 comments

  1. Kādus trīs gadus atpakaļ Vinnī pasūtīju un iepirku Bee-o-pac sistēmas plastmas šūnu medus rāmīšus, kas vienlaikus pilda arī kastītes funkciju (http://www.beeosphere.com/BeeOPac/tabid/750/Default.aspx). Šajā gadījumā iepakojuma problēma tiek atrisināta pilnībā un kad bites savu darbu padarījušas, atliek tikai uzlikt vāciņu un uzlīmēt etiķeti. Tik tālu viss itkā būtu ļoti labi, taču bitēm šādi plastmasas rāmīši ne visai… 😦 Bija saimes, kuras pilnībā ignorēja plastmasu un blakus šūnas izvilka tik augstas, ka plastmasas šūnu rāmīti nemaz nevarēja izņemt.

  2. Jā, arī es ilgi “briedu” uz Bee-O-Pac, tomēr “nesabriedu”:). Kā jau katrai sistēmai (un cilvēkam :)), tai ir plusi un mīnusi.
    Plusi ir ka atrisināts ir iepakojuma jautājums, ļoti pievilcīgi izskatās, porcijas ir mazas (ja nemaldos ap 130-140g) un tas ir labi tiem, kuri šūnu medu grib pamēģināt, lieto nelielos daudzumos vai izmanto nelielai dāvanai vai dāvanu komplektos. Pluss ir arī ka sistēma ir viegli lietojama, saspiež rāmīti kopā un lieta darīta. Arī pie produkta izņemšanas nokasa nedaudz vasku, atdala abas rāmīša puses un uzliek vāciņu, ātri un ērti.
    Bee-O-Pac trūkumi. Bites slikti plastmasu pieņem. Pirms lietošanas jāapstrādā ar vasku, tas palielina laika patēriņu un kaut ko maksā.
    Tomēr lielākais trūkums ir ka rāmīši ir vienreizēji. Izmantot var tikai aizvākotās sekcijas un pēc pieredzes (ne manas!) iznākums ir ap 60-70%. Ja rāmītis ir sākts jaukt laukā tad no 16 sekcijām vidēji kādas 5-6 nebūs derīgas un izmantot atkārtoti tās nevar. Ja nu salātiņus tajās likt:) Var jau rāmīšus likt no magazīnas malām uz vidu, bet tas ir gan darbs, gan ienesumam tik un tā jābūt pietiekami ilgam, lai izvilktu šūnas, sanestu medu uz aizvākotu. Arī vāciņus nevar piepirkt klāt atsevišķi(tie nāk komplektā) un rezultātā arī neizmantotie vāciņi krājas, bet par to visu jau ir samaksāts.
    Ja ilgstoši var nodrošināt ļoti labu ienesumu, tad Bee-O-Pac varētu būt ļoti piemērota. Šī sistēma ir jauna un pēdējā laikā tā pasaulē kļūst populāra, pateicoties oriģinālam veidam, lietošanas ērtumam, domāju, ka arī veiksmīgam marketingam un virzīšanai tirgū.
    Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka visi augstāk minētie argumenti balstās uz žurnālos un internetā iegūtas informācijas, personīgas pieredzes ar Bee-O-Pac man nav. Tie saskan arī ar tavu pieredzi.

  3. Man nu baigi vajadzeetu uzzinaat ja es gribu iesaakt medus taisiishanu u.t.t cik viss tas apmeeram izmaksaatu ja ir kaada interneta adrese buutu pateiciigs un cik daudz apmeeram vajag sarazot lai guutu pelnju…(referaatam)

  4. Peļņu var gūt saražojot dažus desmitus kilogramu medus un var iebraukt mīnusos, ražojot desmitiem tūkstošu tonnu.
    Medu netaisa.
    Googlen macht Spass.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s